Taputtakoot virrat käsiään,
yhtykööt vuoret niiden iloon
Herran edessä,
sillä hän tulee ja tuo maailmaan oikeuden.
Hän hallitsee maanpiiriä vanhurskaasti,
tuomitsee kansoja oikeuden mukaan.
(Ps. 98:8-9)

 

Jäiden lähtö Kemijoesta on suuri luonnonnäytelmä. Vesi murtaa kahleensa ja alkaa taas vapaiden väylien kausi. Aurinkoisella ja tyynellä ilmalla vedessä lipuvat hileiset jäälautat ovat silmiä hivelevä näky. Ne hohtavat timanttejakin kauniimpina. Jos paikka on sopiva, myös hileiden helinän voi kuulla.

Muistan omasta elämästäni muutamia vapautumisen hetkiä, jolloin sulat vedet ovat lähteneet liikkeelle. Silloin olen nähnyt kirkkaasti ja selvästi. Muutos lähtee havaitsemisesta, oikeastaan on jo siinä. Usein havainto ja havahtuminen riittävät. Jos alamme kiirehtiä jotakin ratkaisua tai muutosta, saatamme hätäilyllämme turmella mahdollisuuden uuteen olemiseen. Nopeista korjausliikkeistä voi tulla piinallinen oravanpyörä.

Raamatun Jumala on vapauttava ja pelastava Jumala. Siellä, missä Pyhä Henki saa valaista ja kirkastaa, syntyy vapauden ja ilon ilmapiiri. Pinnistely ja ahdas tunnelma saattaa viitata omavoimaiseen hengellisyyteen, jossa ei vielä ole uskallettu jäädä Jumalan armon varaan. Armo tulee osaksemme Jeesuksen sovintokuoleman tähden, me saamme ottaa vastaan Herran rakkauden siihen mitään lisäämättä.

Jäiden lähdön aikaan Rovaniemelläkin vielä odotellaan kesää. Kirkkovuodessa silloin eletään helluntain odotuksen aikaa. Seurakunta odottaa Pyhää Henkeä, joka tulee kirkastamaan Kristusta:

”Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. Kaikki, mikä on Isän, on myös minun. Siksi sanoin, että hän saa minulta sen, minkä hän teille ilmoittaa.” (Joh. 16:13-15)

 

Pastori Pentti Tepsa

kirkkovuoden tekstit 4. sunnuntaille pääsiäisestä: http://evl.fi/Evkirja.nsf/149183ab2f93c519c225703c0031dbb1/7214522765cfab2dc22570440059acaa?OpenDocument