66C7A149-2DCD-40FE-BD44-129FA0194FAA.jpg

Vapahtajan kiusaukset erämaassa

Raamatullisena aikana oli tapana mennä autiomaahan etsimään hengellistä näkyä. Siksi myös Jeesus Nasaretilainen viettää hengellisen kilvoittelun ajanjakson autiomaassa julkisen toimintansa alkuvaiheessa. Tästä kertoo tarkemmin Matt. 4: 1-11. Pyhä Henki johdatti Jeesuksen paastoamaan ja kohtaamaan sielunvihollisen asettamia koettelemuksia. Neljänkymmenen päivän ajanjakso, jonka Herramme viettää autiomaassa, viitannee muun muassa Israelin kansan erämaavaellukseen, joka kesti neljäkymmentä vuotta.

Herramme kohtaa omiin fyysisiin tarpeisiin liittyvät koettelemukset, mutta ei suostu nälästäkään huolimatta toimimaan sielunvihollisen houkuttelun mukaan. Itse huomaan nälkäisenä muuttuvani helposti kärsimättömäksi, ellen todella kiinnitä siihen huomiota. Terve ihminen kestää pienen näläntunteen, joskus se saattaa olla jopa erityinen inspiraation lähde. Varsinkaan etukäteen ei itselleen saisi antaa lupaa harkitsemattomiin tekoihin vain sen perusteella, että olo tuntuu jotenkin huonolta. On viisautta ymmärtää, että tunne ei koskaan pakota tekoihin.

Toiseksi saatana houkuttelee Jeesusta koettelemaan Jumalan suojelusta, jopa viitaten kirjoitusten lupauksiin. Kiusaus temppelin harjalta heittäytymisestä on vertauskuva sellaisesta epäilyttävästä asenteesta, joka pyrkii uhkarohkeilla tempuilla tai uskonnollisella huimapäisyydellä testaamaan Jumalan lupausten pitävyyttä. Kaikkivaltiaan varjelus on kuitenkin niin kallisarvoinen asia, että sen kanssa ei kannata leikkiä. Jumalan rakkaus on vain uskottava todeksi, sitä ei kannata lähteä tahallisesti testaamaan.

Kolmanneksi paholainen kiusaa Jeesusta tarjoamalla maallista valtaa ja loistoa. Asiassa on vain pieni ehto: olisi palvottava tämän maailman ruhtinasta kumartamalla häntä herrana. Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Mene pois, Saatana! On kirjoitettu: 'Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.'" Jeesuksen vastauksessa on pohjimmiltaan kysymys siitä, että kaikki hengellinen elämä ja myös kiusausten voittaminen lähtee 1. käskyn pitämisestä. Jumalan rinnalla tai sijasta ei saa pitää epäjumalia, joihin turvautua.

Vasta Kolmiyhteisen Jumalan läsnäolosta oma vaivattu uskonelämämme saa sen syvyyden ja korkeuden, joka todella antaa voiman kilvoitella Jumalan mielen mukaista kilvoitusta. Me pyydämme apua, ja Hän vastaa: "Tässä olen." Kun kristittyinä kohtaamme houkutuksia ja kiusauksia, on hyödyllistä muistaa Jeesuksen esimerkki. Hän vastaa kirjoituksilla. Rukouselämän lisäksi hyvä Raamatun tuntemus auttaa meitä silloin, kun meitä koetellaan.

Tässä ajassa meitä kiusaavat oma oikukas itsemme, tämä maailma houkutuksineen ja pahat henkivallat. Kaikessa tässä on hyvä muistaa, että Jumala on kaikkea suurempi. Myös Herramme Jeesus tuntee kiusaukset ja voi niissä meitä auttaa (Hepr. 4: 14-16). Salliessaan koettelemuksen Jumala on myös valmistanut siitä ulospääsyn, jonka huomaamme kyllä, jos vain maltamme odottaa. Lohduttakoon meitä myös lupaus Jumalan huolta pitävistä enkeleistä. 

1. paastonajan sunnuntain tekstit löytyvät linkistä: evl.fi/Evkirja.nsf/149183ab2f93c519c225703c0031dbb1/5b21c349a911223ac225704300488037

Pastori Pentti Tepsa

Tässä kuva Qumranin wadista Israelista. Tämä kuiva ja kuuma maisema oli Raamatun erämaakilvoittelijoiden maisemaa.