1044970.jpg

Täällä Lapissa on tullut talvi. Tunturit verhoutuvat lumiseen pukuunsa jääden kuninkaalliseen lepoon -ainakin muutamaksi kuukaudeksi. Ylläoleva kuva on Luostolta. Pari päivää sitten touhusin metsässä Luosto - Pyhätunturin alueella.

Talvi tuntuu myös täällä Rovaniemellä, Lapin pääkaupungissa. Oma suhteeni talveen on kahtalainen. Talvessa on jotakin pelottavaa, kovaa. Sen luja ja jäinen puristus tuntuu hartioissa ja kohmettaa pian hanskattomat sormet. Talvivaeltajan selviytyminen perustuu oman heikkouden myöntämiseen. Pitää varata lämmintä päälle ja varoa kylmettämästä itseään. Luonnon aliarviointi ei ole rohkeutta vaan tyhmyyttä. Toisaalta lumi on pehmeää ja lempeää, se jopa suojaa ja lämmittää, jos osaa oikein etsiä siitä suojaa.

^^^^

Eilinen päivä 7.11.2007 hätkähdytti koko Suomea. Murheelliset uutiset Tuusulan Jokelan koulun surmanluodeista kiirivät myös tänne pohjoiseen. Mikä ajoi 18-vuotiaan nuoren miehen niin epätoivoiseen tekoon, että hän murhasi koulussaan 8 ihmistä, haavoitti lukuisia ja lopuksi ampui itseään tarkoituksenaan itsemurha? Vastaus jäi lopullisesti salaisuudeksi, kun surmanluotien ampuja itse kuoli saman päivän iltana sairaalassa. Mikä ajoi tuon abiturientin siihen älyllisesti suljettuun ja tunnetasolla lukittuun -jäätyneeseen maailmaan, josta katsottuna hän ei enää osannut antaa arvoa toisten elämälle saatikka omalleen? Mistä tulee se vahvuudeksi naamioitunut heikkous, joka turvautuu äärimmäiseen väkivaltaan? Mikä katkeruus voi sumentaa omantunnon ja ihmisyyden äänen noin pahasti? Huomaan tulvivani kysymyksiä, vastauksia en löydä. Herra armahda meitä!

                                           Pastori Pentti Tepsa