image.jpg

Kiirastorstai-iltana seurakunta muistaa ehtoollisen asettamista. Toinen keskeinen aihe on Kristus palvelijana.

Messun raamatunteksteissä korostuu kristittyjen kutsuminen palvelemaan toisiaan. Kuvaus jalkojen pesusta (Joh. 13: 1–15) ja apostoli Paavalin vakavat varoitukset (1. Kor. 11: 28–29) tuovat esille sen, että ehtoollinen ja rakkaudenpalvelu liittyvät kiinteästi yhteen. Ehtoolliselle kutsutaan kaikkia, jotak tarvitsevat Kristusta elämäänsä. Jokainen armoa kaipaava on tervetullut.

Kiirastorstaina seurakuntaa muistutetaan Herran kärsivän palvelijan suuresta rakkaudesta, jonka hintana oli koko hänen elämänsä (Ps. 22 ja Jes. 53)

Kiirastorstain messun yhteinen rippi päättää tuhkakeskiviikkona alkaneen katumusajan, vaikka paasto jatkuukin pääsiäisyön messuun saakka. Messun alun rippipuheessa voidaan tutkistella käskyjä tai ehtoollisen asetussanoja. Yhteinen rippi sijoitetaan messun alkuun.

Kiirastorstain messussa toistuu usein seuraavanlainen järjestys: Kirkon kuoriin sytytetään messun alussa 12 apostolin kynttilät ja niiden keskelle yksi isompi Kristus- kynttilä. Aterian päätyttyä ennen kiitosrukousta joku jumalanpalveluksessa avustavista sammuttaa yhden apostolien kynttilöistä. Siinä yhteydessä hän lausuu: Juudas, joka kavalsi Jeesuksen, poistui pimeään yöhön kesken aterian. Me sammutamme nyt Juudaksen kynttilän.

Kiitosrukouksen jälkeen sammutetaan muidenkin opetuslasten kynttilät ja sanotaan: Kun Jeesus oli vangittu, kaikki opetuslapset pakenivat ja jättivät hänet yksin. Me sammutamme myös muiden opetuslasten kynttilät.

Kun kynttilät on sammutettu, luetaan psalmi 22, minkä jälkeen voidaan laulaa virsi 77 ilman urkujen säestystä. Psalmin ja virren aikana alttarikynttilät sammutetaan, alttari riisutaan ja risti ja sammutetut kynttilät – paitsi Kristus-kynttilä, joka jää palamaan – kannetaan sakaristoon. Jos alttarilla on krusifiksi, se voidaan jättää paikoilleen ja se voidaan peittää mustalla harsolla. Alttari voidaan pukea mustaan ja siihen asetellaan ruusuja. Musta verhoilu poistetaan vasta pääsiäisen messussa ylösnousemusta ja tyhjää hautaa juhlittaessa. Jumalanpalveluksen päätöskelloja ei soiteta. 

Pentti Tepsa