B804FDD2-BD2E-485C-9A4B-0498CB273147.jpg

 

Kiire on vaarallista. Hoppuilu ja hätäily vaikkapa auton ratissa tai moottorikelkan ohjaimissa voi aiheuttaa vakaviakin onnettomuuksia. Sanotaan vauhtisokeuden levinneen jopa kuntoilijoiden hiihtoladuille ja mäenrinteisiin. Urheilussa kamppailu lienee luonnollista, mutta  onnettomuus on sekin, jos kaikki arkemme kuluu kiihdyttämisen ja kilpailun merkeissä.

 

Elämän leppoistamisesta puhutaan. Se jää tavoitteena toiveuneksi, jos emme samalla uskalla luopua jostakin. Pohjimmiltaan paastonaika kutsuu meitä luovuttamaan kiireemme ja vastaanottamaan rauhan osaksi arkeamme. Vaikka kaamoksen jälkeen keväinen aurinko tuntuukin antavan voimia ponnistaa, ei meidän koko ajan tarvitse ylettyä korkeammalle. Säästämme itseämme, jos tingimme hiukan omastamme.

 

Yksi tapa muuttaa arkea leppoisammaksi on siirtää katse omista vaivoista lähimmäisen auttamiseen. Ajan antaminen on hyvä alku. Kuunteleminenkin on jo iso apu. Jo pienillä teoillakin voimme muuttaa kohtaamiemme ihmisten elämää paremmaksi. Hyvällä on tapana kasaantua; vähäisetkin teot saattavat saada aikaan hyvän kasvavia lumipalloja.

 

Kuluttamisemme ja syömisemme vaikuttaa maailmaan, luontoon ja itseemme. Vapaaehtoinen pidättäytyminen ruokien suhteen on aina ollut osa paastoa. Sillä voi olla myönteistä vaikutusta jopa terveyteemme. Tosin omalta lääkäriltä kannattaa kysyä terveysasioista. Koska kuluttamisemme ja jätteiden tuottamisemme rasittaa ympäristöämme, on säästeliäisyys luonnon suojelua parhaimmillaan.

 

Profeetta Jesaja korostaa oikeudenmukaisuuden ja lähimmäisen auttamisen tärkeyttä: ”Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.” (Jes. 58: 6-7)

 

Toisten ihmisten armollinen kohtelu ja Jumalan puoleen kääntyminen on paastossa oleellista ja siihen liittyy vahva lupaus: ”Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä, kun huudat apua, hän sanoo: "Tässä minä olen." Jos hävität sorron ikeen keskuudestasi ja lopetat sormella osoittelun ja pahat puheet - -.” (Jes. 58:9) Laskiaisena laskeudumme paastonaikaan, jonka ydinlause voisi olla: Tässä olen. Se tarkoittaa läsnä olemista itselle ja muille — ja Jumala on kanssamme.

 

Pentti Tepsa

Kemijärven kirkkoherra