Joulukuun puolenvälin aurinkoa utuiselta Ounasvaaran laelta kuvattuna.

 

Totuus vai tehtävä?

 

Totuutta ei ole aina helppo kohdata. Erityisesti omaa elämäämme koskevissa asioissa tuudittaudumme monenlaisten peitetarinoiden päiväuniin. Psykologinen tosiasia lienee, että tietoisuudellamme ja muistillamme pyrimme suojelemaan itseämme. Ongelmiin päädymme silloin, kun tosiasiat ja mielikuvamme ajautuvat liian kauas toisistaan. Valheista voi tulla verkko, josta vain totuus voi vapauttaa.

 

Tunnetussa leikissä kysytään: Totuus vai tehtävä? Kun me ihmiset pakenemme totuutta, me joudumme itse asiassa tekemään yhä enemmän ja enemmän. Totuuden peittely on voimia vaativaa. Valhe tuottaa myös häpeää, joka nakertaa hiljaa sisältä. Raamatun mukaan hengellisen kilvoittelun tulee olla rehellistä, vain silloin se tuottaa hyvää hedelmää.

 

Psalmien kirjan runoilija kuvaa totuudellisen uskonelämän seurauksia:

”Hän antaa apunsa niille, jotka häntä palvelevat, ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa. Laupeus ja uskollisuus kohtaavat, oikeus ja rauha suutelevat toisiaan. Uskollisuus versoo maasta ja oikeus katsoo alas taivaasta. Herra antaa kaiken hyvän, maa antaa satonsa. Herran edellä kulkee oikeus, se valmistaa Herralle tien.”  (Ps. 85: 9-13)

 

Kristitty kilvoittelija ymmärtää totuudellisuuden Jumalan lahjana. Pohjimmiltaan totuutta voi kestää vain, jos ymmärtää myös Herran armon. Laupeus (hepr. hesed) ja uskollisuus (hepr. emet) voitaisiin suomentaa myös rakkaudellisuutena ja totuutena. Kun kohtaamme Jumalan rakkauden, uskallamme myös kohdata totuuden itsestämme. Silloin oikeudenmukaisuuden vaatimus ei teekään meitä levottomaksi, vaan antaa syvän rauhan sieluumme.

 

Koko adventin aika on tarkoitettu hengelliseksi valmistautumisen ajaksi Joulun suurta juhlaa varten. On tärkeää, että uskallamme tutkia itseämme Jumalan totuuden valossa ja tunnustaa syntimme ja syyllisyytemme. Anteeksipyyntö ja anteeksianto voi olla myös suurin lahja lähimmäisellemme. Kun uskomme syntimme anteeksi Jeesuksen sovintoveren tähden, valmistamme tilaa todelliselle jouluilolle: ”--Me saamme myös riemuita Jumalastamme, kun nyt olemme vastaanottaneet Herramme Jeesuksen Kristuksen valmistaman sovituksen.” (Room. 5:11)

 

 

Pastori Pentti Tepsa

Joulukuun alkupuolen pakkaspäivinä sain kuvattua horisontin kellastaman kuutamon.