Tunturipuro%20Vuontisp.-normal.jpg

Katson olohuoneemme isolehtistä kukkaa. Sillä on taito näyttää veden tarpeensa hyvin havainnollisesti. Kun lehdet nuupahtavat, tiedän kantaa muutaman lasin vettä purkkiin. Vesi on elämälle välttämätöntä. Luonto kukoistaa siellä, missä on vettä. Myös ihmisen hyvinvointi vaatii sopivan määrän nestettä. Nälkääkin voi yleensä sietää hiukan pidempään kuin janoa.

Evankeliumissa (Joh. 4: 5–26) Jeesus käy merkittävän hengellisen keskustelun samarilaisen naisen kanssa kaivolla. Raamatun maissa Lähi-Idässä kaivot olivat elämän keskuksia. Niiden läheisyyteen syntyi asutusta, viljelyä sekä kauppapaikkoja. Maailman vanhimpien kaupunkien ytimessä on usein vesilähde tai kaivo, joskus joki.

Meitä suomalaisia saattaa suhteellisen viileän ilmanalan kasvatteina yllättää esimerkiksi Välimeren maiden kuumaan ilmastoon liittyvä jatkuva veden tarve. Matkalla on muistettava pitää vettä mukana, muuten tulee uupumus. Israelissa ensi kertoja ollessani kesti vähän aikaa oppia huolehtimaan riittävästä veden saamisesta.

Jeesus antaa samarialaiselle naiselle kaivon äärellä suuren lupauksen: "Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä." (Joh. 4:13-14) Tässä vertauksessa Herramme lupaa itse asiassa antaa meille kaiken, mitä hengellinen elämämme ja iankaikkinen autuutemme vaatii.

Vesilähde on arvokkaampi asia kuin pelkkä astiallinen vettä. Lähde tuottaa jatkuvasti raikasta vettä janon sammuttamiseen. Joka löytää lähteelle, ei kaipaa enää astioihin väljähtynyttä, varastoitua vettä. Lähteestä vesi yleensä myös virtaa eteenpäin. Siitä saa elinvoimaa koko ympäristö. Jeesuksen lupauksen mukaan uskovan ihmisen sydämeen puhkeaa hengellisen elämän virkistävä lähde.

Hengellisen elämän lähde ihmisessä liittyy tässä myös rukoukseen. Jeesus puhuu samarialaiselle naiselle edelleen: "Tulee aika -- ja se on jo nyt -- jolloin kaikki oikeat rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa. Sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo. Jumala on henki, ja siksi niiden, jotka häntä rukoilevat, tulee rukoilla hengessä ja totuudessa." (Joh. 4:23-24) Kristillinen rukouselämä on Herramme meihin synnyttämää. Se virkistää meitä ajassa ja auttaa kulkemaan ikuisen elämän tiellä.

 

Pentti Tepsa

vt. kirkkoherra Kemijärven seurakunta

                                            Vesinoro-normal.jpg