829542.jpg

Etualalla Kidronin laakso ja taustalla Öljymäki kirkkoineen

 

Meidän puolestamme annettu ja vuodatettu!<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jerusalemissa voi edelleen löytää kävelyreitin nimeltä "Viimeinen polku". Se kulkee vanhastakaupungista Kidronin laakson kautta Öljymäelle. Tuota reittiä Jeesus Nasaretilainen kulki viimeisen kerran vapaana opetuslastensa kanssa kiirastorstain yönä Öljymäelle. Eräänä syyskesän iltana kävelin itsekin tuolla reitillä. Yhä edelleen palmut kahisevat illan tuulessa, yhä vielä ikivanhat oliivipuut nuokkuvat Getsemanen puutarhassa, vielä ilta-aurinko painautuu kaupungin silhuetin taakse, ja laakso kätkeytyy pimeään.

 

Tuona kiirastorstaina viettivät opetuslapset viimeistä ateriaa mestarinsa kanssa. Tuo ehtooateria tuli esikuvaksi uuden liiton aterialle eli pyhälle ehtoolliselle, jota vietämme messun yhteydessä. Kun kaikki olivat vielä viimeistä kertaa yhdessä koolla, Jeesus opetti uhrikuolemansa merkityksestä hyvin havainnollisella tavalla: Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. ( Luuk. 22:19-20 )

 

Vanhan testamentin ennustukset täyttyivät. Jeesuksesta Kristuksesta tuli kertakaikkinen uhri koko ihmiskunnan syntien sovitukseksi. Kun vietämme pyhää ehtoollisen sakramenttia, me muistamme Vapahtajan kertakaikkista uhria. On myös hyvä muistaa, että kristitylle ehtoollinen ei ole jokin ylimääräinen tai vapaavalintainen, vaan se on pelastukselle välttämätön. Sen perusteena on Herran käsky tehdä niin.

 

Ehtoollisen yhteydessä rukoillaan:" — Lähetä Pyhä Henkesi, että ottaisimme uskossa vastaan Kristuksen ruumiin ja veren." Pyhä Henki toimii sanan ja sakramentin kautta vaikuttaen meissä uskomisen ja koko hengellisen elämän. Me saamme vain ottaa vastaan. Moni arkailee turhaan ehtoolliselle tuloa. Kelvollinen ehtoollisvieras on kuitenkin juuri se, joka tietää tarvitsevansa Vapahtajaa sekä syntien sovitusta. Herramme salli itsensä vangittavan, jotta me pääsisimme Jumalan lasten vapauteen.

 

 

Pastori Pentti Tepsa

 

 1384284.jpg

Ehtoollisenviettoa Lapin Yliopiston Hiljaisessa huoneessa.