Tilhiparvi%20min.jpg


Oletko joskus jäänyt kiinni kinoksiin suksilla tai moottorikelkalla? Jos hiihtäen laskee sopivaan umpiseen ja vielä kaatuu, on ylöspääsy aikamoista taiteilua. Kun johonkin asiaan jumii, oppi arvostamaan vapautta.


Paastonajan kolmantena sunnuntaina on kirkoissamme tapana pohtia Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen roolia pahan sitovien valtojen voittajana. Raamatun keskeisiin lupauksiin Jumalasta kuuluu, että Hän tekee ihmisestä vapaan. Sielunvihollinen taas kietoo valheiden verkkoon, petämme itseämme ja muita pääsemättä irti.


Useinhan pelkäämme tapahtuvan juuri päinvastoin. Arkailemme uskoa Jumalaan, koska luulemme, että menetämme oman vapautemme elää elämäämme. Taipaleemme saattaa viedä hyvinkin mukkaisille poluille ja synti sekä syyllisyys kietovat koko olemisen umpisolmuun. Tavoitellessamme täydellisen vapaata ja rajatonta elämää, saatamme sotkea asiamme perusteellisesti. Miten päästä vapaaksi?


Usein meitä neuvotaan: Varo! Katso eteesi! Valpas katse on usein merkki myös napakasta ihmisestä, joka osaa hoitaa asiansa. Paljon muita helpommalla selviääkin, jos todella osaa katsoa eteensä ja hoksaa väistää vaaranpaikat. Aina emme osaa, varsinkin kun on kysymys vaikeimmista elämän kysymyksistä.  Taipaleellaan kinoksiin juuttuneelle ei kannata sanoa, että olisit varonut. Tärkeintä olisi miettiä, miten päästä irti ja eteenpäin.


Raamatussa Vanhan testamentin Psalmien kirjassa on tärkeä ohje: ”Minun silmäni katsovat alati Herraan, hän päästää jalkani ansasta.” (Ps. 25:159) Ihmisen oleminen ja koko mielenkiinto suuntautuu siihen, mihin katse kiinnittyy. Meidän ei tarvitse katseellamme mittailla itseämme tai vaelluksemme huonoutta. Kiinnitä katseesi ristin Herraan. Herramme ja Vapahtajamme on voimallinen pelastamaan meidät kaikista vääristä sidonnaisuuksista, jopa pahojen henkien vallasta, niiden orjuudesta. Katso, ymmärrä ja usko.


Pentti Tepsa

Tilhihelmikuulla.jpg