2088563.jpg

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vietämme kirkkovuoden lopuksi tuomiosunnuntaita, jota kutsutaan nykyään Kristuksen kuninkuuden sunnuntaiksi. Tänä pyhänä luetaan katuen Psalmia 143:1-10. Jumalan, kaikkitietävän majesteetin edessä me saamme tunnustaa syyllisyytemme ja erheemme kuten psalmin 143 rukoilija tekee erityisesti jakeissa 2 ja 8. Jeesuksen sovituskuoleman tähden saamme uskoa syntimme anteeksi ja lähestyä Jumalaa turvallisin mielin. Etsimme armoa, mutta myös oikeutta.

 

 

Psalmien kirja on Vanhan testamentin suuri rukouskirja, jonka tekstit olivat myös laulun muodossa esitettyjä rukouksia. Niissä kiitettiin Jumalaa, pyydettiin syntejä anteeksi sekä anottiin varjelusta. Psalmien rukouksissa näkyy, kuinka jo muinaisen Israelin Jumalaa etsivät ihmiset halusivat kertoa hyvin monenlaisista tunteistaan. Näin myös Psalmin 143 rukoilija uskaltaa kertoa, kuinka ympärillä tuntuu viha (143:3). Hyvin avoimesti psalmissa valitetaan myös uupumusta (143:4). Voimme kertoa näistä meille vaikeistakin tunteista Herralle, joka on luvannut kuulla ja puolustaa meitä.

 

 

Meille tutuin rukousasento on ehkä käsien laittaminen ristiin ja pään kumartaminen. Vanhan testamentin ajan ihmiset rukoilivat myös niin, että he kohottivat kätensä ylös kohti taivasta (143:6). Käsien kohottaminen Jumalan puoleen oli kuin vertauskuva siitä, että Herra antaisi tyhjiin käsiin siunauksensa ja hyvät lahjansa. Samalla kohotetuin käsin rukoileva ilmaisi oman asemansa Taivaan Isän edessä: Hän ojensi kätensä kohti Isää niin kuin lapsi ojentaa käsiään, kun hän tahtoo isän tai äidin nostavan hänet syliin. Voit kokeilla, miltä tuntuu rukoilla kädet ristissä ja sitten taas

kämmenet avattuina, ylöspäin ojennettuina.

 

 

Uskomme, että voimme etsiä yhteyttä Jumalaan rukoilemalla ja odottamalla Hänen vastaustaan. Aina ei ole helppoa odottaa vastausta. Iltarukouksessa me usein teemme tiliä päivän tapahtumista, mutta psalmin rukoilija muistaa rukoilla Herran johdatusta päivään jo aamuvarhaisella (143:8 ). Kokeilepa, miltä tuntuu aloittaa päivän toimet pienellä rukoushetkellä -hiljaa odottaen? Voit myös rukoilla päivän aikana kohdattavien hankalien ihmisten puolesta, joistakin voi tulla jopa ystäviäsi. Ainakaan sinun ei tarvitse arkailla heitä, sillä voit aina turvautua Jumalaan ja Hänen johdatukseensa (143:9-10).

 

 

Pastori Pentti Tepsa