Karpalo%20rahkas-normal.jpg

Marja-aika on monien mielestä kesän hienointa aikaa. Pääsee puutarhamarjojen makuun ja hakemaan metsistä sekä soilta luontomme tarjoamia aarteita. Joskus marja on maisemansa kaltainen. Puutarhan hedelmäpuut ja -pensaatkin tuottavat lajikkeensa mukaan, vieläpä yksilönkin mukaan. Vanha Raamattuun perustuva sanonta toteaa: Hedelmistään puu tunnetaan.

Aatteita ja asenteita on hyvä tarkastella niiden tuottamien seurausten mukaan. Valhe saattaa kannattaa hetken, mutta pitkällä aikavälillä se tuottaa tuhoja. Ihmisiäkin voi arvioida sen perusteella, mitä heidän pyrkimyksensä ovat tuottaneet, erityisesti kannattaa katsoa, pitävätkö sanat ja teot yhtä. Iäkäs kuulija huomautti eräälle puhujalle: "Sinun tekosi huutavat niin kovaa, että en kuule, mitä sanot."

Lempeästä viisaudestaan tunnetussa Vuorisaarnassa Jeesus puhui koviakin sanoja, erityisesti hän varoitti ihmisistä, jotka tietoisesti johtavat harhaan: "Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita. Hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, huono puu kelvottomia hedelmiä. Ei hyvä puu voi tehdä kelvottomia eikä huono puu hyviä hedelmiä. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen. Hedelmistä te siis tunnette heidät." (Matt. 7:15-20)

Susi lampaan vaatteissa on ajaton kielikuva petollisesta ihmisestä, joka aluksi lumoaa lempeydellään, mutta lopulta tuhoaa väkivallallaan vaikutuspiiriinsä joutuneita. Vanha kysymys kuuluu: "Voiko susi synnyttää lampaan?" Voiko väkivallasta siis seurata mitään hyvää? Yleensä ei. Vain silloin, kun väärintekijä katuu, voi hänen ja hänen lähipiirinsä kohtalo muuttua. Muutos on mahdollista. Kaikkia niitä, jotka haluavat tehdä parannuksen, Jeesus kutsuu sisälle taivasten valtakuntaan.

Jeesuksen vertaus lampaiden vaatteissa tulevasta sudesta ei välttämättä viittaa ”väärän profeetan” käytöksen lammasmaiseen lauhkeuteen, vaan yksinkertaisesti se kuvaa lauman ulkopuolista, joka tekeytyy pahoin aikein laumaan kuuluvaksi. Susi lammasten vaatteissa voi olla myös äänekäs ja aggressiivinen – siitä huolimatta hän voi onnistua petkuttamaan. Väärän ja oikean erottaa viimeistään paimen. Jeesus Kristus on se suuri Paimen, joka tuntee lampaansa ja jonka oikeat lampaat tuntevat. (Joh. 10:11)

Pentti Tepsa
vt. kirkkoherra
Kemijärven seurakunta