alussa%20oli%20sana.jpg

 

Olemme tottuneet ostamaan kaikenlaista: ruokaa ja vaatteita, taloja ja autoja. Usein uraudumme ajattelemaan virheellisesti, että rahallahan saa kaikkea. Kuvittelemme, että rikkailla on varmaan mahdollisuus ostaa mitä tahansa. Nykymaailmassa rahan valta vaikuttaakin ihmeelliseltä. Siellä missä rahaa on rutkasti, voidaan hiihtokeskuskin rakentaa vaikka kuumalle aavikolle.

 

Sen tosin viihde- ja mainosmaailma visusti kätkee, että millään valuutalla ei voi lunastaa elämän arvokkaimpia asioita. Todellista ystävyyttä tai rakkautta ei seteleillä saa. Vauraus tai mikään maksukortti ei voi myöskään taata onnellista elämää. Terveys tai elämän pituuskaan ei välttämättä riipu rikkaudesta. Aika on lahjomaton – nuoruuden viattomia päiviä ei voi ostaa takaisin. Lopulta ajallisen elämän päättyminenkin on vääjäämätöntä.

 

Iankaikkista elämää emme voi ostaa emmekä teoillamme ansaita. Jeesus Kristus eli viattoman elämän ja kärsi ristinkuoleman meidän puolestamme. Jeesuksen ja pelastuksen voimme ottaa vastaan vain lahjana – vain armosta. Meistä tosin tuntuisi hyvältä, jos voisimme maksaa kaiken omilla teoillamme. Se hivelisi ylpeyttämme ja meissä asuvaa kunnianhimoa. Helposti lähtisimme kulkemaan omien tekojen tietä, tekojen ja seurausten lakia itsellemme ja toisillemme opettaen. Armollisuus ja rakkaus meissä kylmenisi.

 

Jumalan rakkauden ja anteeksiantamuksen kokeminen omassa elämässä vie uskovan ihmisen luonnostaan auttamaan ja palvelemaan lähimmäisiään. Olemmehan niin paljon itse saaneet anteeksi, emmekö antaisi anteeksi toisillemme ja auttaisi ihmisiä lähellä ja kaukana. Kun teemme jotakin hyvää ja erehdymme ottamaan siitä kunnian itsellemme, olemme kuitenkin jo kasvamassa vinoon. Niin se vain on. Siksi Jeesus neuvoo: ”Niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä, sanokaa: 'Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään.'" (Luuk. 17:10)

 

Herramme Jeesuksen palvelijoina meidän arvomme määräytyy Herrastamme ja hänen ikuisesta valtakunnastaan käsin. On hyvä, että valmistaudumme huolella palveluksen tehtäviin, käymme koulujakin, mutta omat ansiomme eivät saa muodostua esteeksi Jumalan armon vastaanottamiselle Kristuksessa.

 

Pentti Tepsa

Kemijärven kirkkoherra

 

Talviaurinkoaminxz.jpg