image-normal.jpg

Tuhkakeskiviikon iltamessussa otsaan piirretään tuhkaan painetulla sormella risti katumuksen merkiksi. Paasto alkaa katumuksella, sillä mikään muutos ei ole mahdollista ilman rehellistä arviota omasta tilasta. Katumus on sen oivaltamista, että on korjattavaa ja anteeksipyydettävää. Kristillinen katumus luottaa myös uuden alun mahdollisuuteen Jeesuksen sovitustyön varassa.

Paasto on elämäntapojen osalta ennen muuta kohtuullistamista. Liiallisen mässäilyn välttäminen tai ruokavalion painottaminen kasviksiin sekä vihanneksiin on eduksi myös terveyden näkökulmasta. Hyvä ajatus voisi olla myös "aikapaasto": voisimme korjata ajankäyttöämme. Nukutko tarpeeksi? Liikutko tarpeeksi? Onko arjessasi turhia aikasyöppöjä? Voitko varata aikaa päivittäiseen hiljentymiseen ja rukoukseen?

Raamatussa kuuluu Luojan kysymys: Missä olet ihminen? On tärkeää, että kuulemme tuon kutsun myös arkisten kiireidemme keskellä. Silloin, kun raivaamme tilaa jäädäksemme hetkeksi hiljaisuuteen, nousevat sisimpämme kätketyt solmut esille. On välttämätöntä tehdä tasaisin väliajoin tuttavuutta oman sisäisen maailman kanssa. Omaatuntoaankin on kuunneltava.

Meille ihmisille on aina ollut tyypillistä paeta - kätkeytyä meitä ahdistavalta syyllisyydeltä. Elämä ei voi kuitenkaan olla loputonta pakomatkaa. Mielenmuutos ei pohjimmiltaan onnistu, ellemme pysty katuvalla sydämellä kohtaamaan niitä muistoja, joista omatuntomme soimaa. Tehokas keino kaiken turruttamiseen on ainainen kiire. "Minä olen kuunnellut heitä tarkoin -- eivät he puhu niin kuin tulisi puhua. Kukaan ei kadu pahuuttaan, ei ajattele: "Mitä minä olenkaan tehnyt!" Jokainen juoksee kiireesti omaa tietään niin kuin taistelutantereella kiitävä ratsu." (Jer. 8:6)

Raamattu käyttää vuosituhansia vanhaa kielikuvaa sotaratsusta vertauskuvana ihmisten kiireisestä elämäntavasta: "Jokainen juoksee kiireesti omaa tietään niin kuin taistelutantereella kiitävä ratsu." Tämä on edelleen totta. Kiire on entistä enemmän käytetty kipulääke. Sen haittavaikutukset ovat vain valitettavasti ajanoloon pahenevia ja yleisesti nähtävissä.

Anna muutokselle mahdollisuus pysähtymällä. Puhu hiljaa itsellesi: Tässä olen. Sano rukouksessa Jumalalle: Tässä olen Herra, olen väsynyt kiireeseen ja omiin jatkuviin korjausliikkeisiini, hoida Sinä minua tässä levossa, armollinen Jumala ja Vapahtaja, aamen.

Pentti Tepsa
vt. kirkkoherra
Kemijärven seurakunta