revontulia%203-normal.jpg    revontulia%202%20vuo-normal.jpg     Revontulia%20vuo-normal.jpg

Tähtien meri, pisara merta ja Meren tähti

Kevättalven pakkasilta on mukavaa aikaa kävelyretkille. Yllä kaareutuu tähtitaivas, jota revontulet aika ajoin koristavat. Neitsyt Mariaa kutsutaan rukouksissa myös Meren tähdeksi. Latinankielinen nimi Stella Maris viittaa myös Pohjantähteen. Onkin mieltä lämmittävää muistaa tähtitaivaan korkeuden ja syvyyden äärellä rukousten äitiä, Mariaa.

Meren tähti arvonimensä Maria sai ilmeisesti siitä, että varhaiset latinalaiset käsikirjoitukset käänsivät nimen heprealaisen muodon, Mirjam, oletetun merkityksen "pisara merta" sanoilla Stilla Maris, josta kopiointivirheenä syntyi Stella Maris.

Kirkossamme kunnioitetaan Raamatun mukaisesti Mariaa Vapahtajan äitinä. Näin uskonelämä koskettaa koko ihmistä, miestä ja naista, äitiä ja isää. Jumala toimii sekä naisten että miesten kautta. Erityisesti Nasaretin miehen äiti muistuttaa meitä ihmiseksi syntyneen Jumalan inhimillisestä äidistä.

Uuden testamentin kokonaissanoman perusteella uskomme, että Kristus oli toisaalta aidosti ihminen ja toisaalta aidosti Jumala. Tästä muistutuksena on Marian kunnioittaminen Herran äitinä. Ymmärrämme, että Vapahtaja todella tuli veljeksemme maailmaan voidakseen auttaa meitä.

Enkeli Gabrielin viesti Marialle ja meille kaikille kuului: "Mutta enkeli jatkoi: Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua." (Luuk. 1:30-33)

Marian ilmestyspäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmoitus neitsyt Marialle Jeesuksen syntymisestä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus. Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit."

Pastori Pentti Tepsa